Wat is leven? Ligt het antwoord in de kwantumbiologie?

Kwantumbiologie

Wat is leven en niet-leven? Een goed antwoord heb ik gevonden in het boek ‘hoe leven ontstaat’. Daarin wordt uitgelegd hoe Kwantumbiologie de basis van het leven is.

Ik vraag me als jaren af wat het verschil is tussen leven en niet-leven. Wat is leven? Ik heb veel boeken gelezen om me met die vraag bezig te houden, maar heb  nooit echt een goed antwoord hierop gekregen.  Tot nu! Ik heb het boek gelezen ‘hoe leven ontstaat’ van Al-Khalili en McFadden. Dat boek staat bij mij echt op nummer 1. Ook al is nog niet alles bewezen wat erin staat, de kwantumbiologie beantwoordt wel voor een deel mijn vraag.

Het boek gaat over kwantumbiologie. Een nieuw vakgebied dat nog in kinderschoenen staat en waarbij kwantummechanische processen ten grondslag liggen aan het verschil tussen levend en niet-levend materiaal. Gelukkig heb ik ooit een cursus kwantummechanica gevolgd zodat ik het boek wel kon volgen, maar anders is het best moeilijk om te lezen. Misschien handig om eerst mijn blog ‘De wonderbaarlijke wereld van kwantumdeeltjes’ te lezen over kwantummechanica als je nog niet heel veel hierover weet.

Volgens het boek is de kwantummechanica de basis voor het leven. Dankzij de kwantummechanica kunnen vogels, insecten en vissen navigeren, bestaat fotosynthese en ontstaan mutaties (en dus evolutie). Het leven is in eerste instantie zelfs daardoor ontstaan.  Processen zoals tunnelen, coherentie, superpositie en verstrengeling zorgen voor belangrijke biologische processen.

Zo navigeert het roodborstje met een kwantumkompas dankzij de verstrengeling van twee elektronen. En kan een energiebarrière worden overwonnen dankzij het tunnelen van atomen bij enzymatische processen. De oorsprong van leven is ontstaan doordat deeltjes op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn. Daardoor is er een veel grotere kans dat zich een zelfreplicerend molecuul ontwikkelt. En dan het mooiste: Leven verschilt van niet-leven door een geordende kwantumtoestand………Ja ja, het klinkt allemaal heel vaag en je moet het boek zeker lezen om alles te begrijpen ,maar het is echt reuze interessant. Hopelijk geeft het boek ook antwoord op jouw grote levensvragen.

Guusje Hoek

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 17 mei 2021

    […] kwantumbiologie onderzoekt of de subatomaire wereld van de kwantummechanica een rol speelt in levende cellen. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *