De toekomst van het coronavirus

Het nieuwe coronavirus circuleert nu al bijna een jaar in de mens. Het duurt een tijd voordat een virus en zijn gastheer een balans hebben gevonden. In de toekomst zal het coronavirus een normale seizoensgriep veroorzaken, net zoals de vier andere coronavirussen die ons elk jaar snotterig maken.

Australische konijnenplaag

Als een virus een nieuwe soort of populatie besmet moeten beide zich aan elkaar aanpassen. Een mooi voorbeeld is het konijn in Australië dat daar van oorsprong helemaal niet voorkwam. De konijnen zijn meegenomen door kolonisten. Het begon met de Engelse heer Austin. Zijn hobby was konijnen jagen dus liet hij een paar konijnen op zijn land uit zetten. Ze zouden zich vermeerderen zodat de landeigenaar genoeg konijnen zou hebben om regelmatig een paar konijnen af te schieten. Dat grapje zou uitlopen tot een ware konijnenplaag in Australië. Binnen vijftig jaar telde Australië namelijk honderden miljoenen konijnen. De beesten veroorzaakten veel schade. Ze vraten namelijk complete weilanden en akkers kaal. Hierdoor gingen niet alleen veel gewassen verloren, maar deze overbegrazing leidde ook tot een achteruitgang van de bodemkwaliteit.

Om de konijnenplaag in te dammen besloot de regering om het konijnenvirus Myxomatose te verspreiden. Ze introduceerden konijnen die besmet waren met het virus en in slechts twee jaar tijd daalde het aantal konijnen van 600 miljoen naar 100 miljoen. Het leek een groot succes! Helaas steeg het aantal konijnen de jaren daarop weer. De konijnen werden namelijk resistent tegen myxamotose en het virus werd milder. Ook het uitzetten van andere virussen werkte maar tijdelijk.

Konijnenplaag Australië, virus gastheer
konijnenplaag

Balans tussen virus en zijn gastheer

Als een virus in een nieuwe soort of populatie terecht komt moet er een nieuwe evolutionaire balans gevonden worden. De Australische microbioloog Fenner ontdekte dat niet alleen de dodelijkste vormen van het myxamotisevirus verdween, maar dat ook de mildste vormen van het Myxamatose virus zich niet goed voortplantten. De zweren van de konijnen die besmet waren met de milde vorm genazen te snel waardoor het virus zich niet goed kon verspreidden. Als een virus zijn gastheer echter weer te snel doodt kan het virus zich ook niet meer verspreiden. Een dood iemand hoest niet meer, heeft geen diarree en heeft sowieso minder contact meer met andere mensen. Dat is de reden waarom uitbraken van echt dodelijke virussen zoals Ebola, hantavirus of Lassa snel sterven en zich moeilijk verspreidden.

Toch zijn er virussen die ons blijven doodden. HIV is bijvoorbeeld een virus dat zijn gastheer uiteindelijk (als de gastheer niet behandeld wordt) doodt. Toch duurt het een tijd voordat iemand sterft aan AIDS. De gastheer merkt in het begin niet eens dat hij ziek is. Het slachtoffer heeft nog genoeg tijd om met iemand anders het bed te delen en het virus te verspreidden. Een virus moet zijn gastheer dus niet vermoordden totdat hij genoeg nieuwe individuen besmet heeft. Of zoals David Quammen in het boek ”zoönose” schrijft is de regel voor een virus ”Verbrand je bruggen niet tot je aan de overkant bent!

De toekomst van het coronavirus SARS-CoV-2

Dichtheid mensen

Het huidige coronavirus circuleert nu al bijna een jaar in de mens. Het virus en ons immuunsysteem zullen ook een nieuwe balans moeten vinden. De mate waarin een virus gevaarlijk is hangt ook af van de dichtheid van de gastheer. Als een virus zijn bruggen niet wil verbranden voordat hij aan de overkant is zal het nadelig zijn om dodelijker te worden als er weinig mensen zijn. Het virus zal zich moeilijker verspreiden als het zijn gastheer te snel doodt of heel ziek maakt. Als de dichtheid van de mens dus groter is kan kan een virus gevaarlijker worden. Het maakt niet uit of de gastheer sneller sterft aangezien hij een grotere kans heeft om toch al iemand anders besmet te hebben.

Dichtheid van mensen bepaalt hoe gevaarlijk coronavirus in de toekomst wordt
Dichtheid van mensen bepaalt hoe gevaarlijk een virus wordt

Coronamaatregelen

De huidige coronamaatregelen zijn daarom zo belangrijk voor de virulentie van het coronavirus in de toekomst. Ze zorgen voor een schijnbare mindere dichtheid van de mens. Het niet naleven van de maatregelen en het beheersen van uitbraken van Covid-19 vergroten de kans op meer schadelijke vormen van het virus en voor onnodige doden. Volgens Paul Ewald, een evolutiebioloog aan de Universiteit van Louisville in Kentucky, heeft de mensheid aan het kortste eind getrokken met Sars-CoV-2 omdat het zowel zeer virulent als zeer overdraagbaar was toen het opkwam. Gevaarlijke virussen worden milder en zwakke virussen gevaarlijker. Na verloop van tijd zal de virulentie waarschijnlijk afnemen. “Ik zou verwachten dat het evolueert naar een virulentie die sterk lijkt op seizoensinfluenza”, zegt hij tegen de Guardian. ”En coronamaatregelen zouden dat proces moeten versnellen.”

coronamaatregelen
Coronamaatregelen

Corona wordt een seizoensgriep

Ook bioloog Oberemok denkt dat het coronavirus in de toekomst minder dodelijk wordt. Volgens hem worden virale epidemieën en pandemieën pas manifest als tienduizenden en honderdduizenden mensen sterven. ”De opkomende stam van het virus is nieuw voor de gastheerpopulatie, en nieuwe mutaties van het virus en natuurlijke selectie zullen leiden tot een overleving van alleen genetisch resistente individuen in een gastheerpopulatie”, schrijft hij in zijn artikel. Over enkele decennia wordt verwacht dat SARS-CoV-2 even veilig zal worden als de vier niet-ernstige acute respiratoire menselijke coronavirussen (HCoV-NL63, HCoV-HKU1, HCoV-OC43 en HCoV-229E) die momenteel circuleren onder de menselijke bevolking. Dan zullen we een balans hebben gevonden, net zoal de konijnen met hun myxamatose.

Voor meer info over coronavirussen zie corona. Bronnen: Oberemok, The guardian, The spillover

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *