De invloed van mijn omgeving en genen op mijn persoonlijkheid

 nature vs nurture

Wat maakt mij? Hoeveel invloed heeft mijn omgeving op mijn persoonlijkheid en welk deel is genetisch? Onderzoekers ontdekten dat de gemiddelde bijdrage van beide ongeveer 50% is.

Ik heb blond haar, groene ogen, ben wispelturig, avontuurlijk, en redelijk sociaal. Dat mijn haar- en oogkleur puur genetisch zijn is duidelijk, maar hoe zit het met abstracte eigenschappen zoals gedrag en persoonlijkheid? Wordt mijn sociale gedrag bepaald door de genen, door nature? Of is het toch vooral mijn opvoeding en mijn omgeving, de nurture, die het bepaalt?

Genen en omgeving hebben evenveel invloed op ons gedrag

Het is beide! Zowel de genen als de omgeving hebben invloed. Wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam analyseerden de resultaten van bijna 3.000 eerder gepubliceerde tweelingstudies. Ze hebben onderzoek gedaan naar honderden eigenschappen en ontdekten dat de gemiddelde bijdrage van erfelijkheid 49% is en 51% van de omgeving. Beide gelijk dus! ‘We laten ook zien dat élke onderzochte menselijke eigenschap erfelijk is. Het kan dus nooit zo zijn dat bijvoorbeeld bepaald gedrag, zoals antisociaal gedrag, volledig aan omgevingsfactoren is toe te schrijven’, zegt onderzoeker Posthuma in een persbericht. Ook intelligentie binnen en tussen bevolkingsgroepen wordt beinvloed door omgevingsfactoren (zie mijn bericht). 

Gemiddeld is de verhouding nature/nurture dus 49/51, maar voor elke eigenschap op zich is de verhouding anders. De onderzoekers hebben een webtool gemaakt waarin je kunt zien wat de relatieve bijdrage van genen en omgeving voor een eigenschap is. Dus hoe zit het nou met mijn sociaal gedrag? Volgens de webtool is het gedrag voor ‘community, social and civic life’ voor 35% genetisch en dus voor 65% beïnvloed door omgeving. Maar heeft mijn omgeving dan geen invloed op mijn genen?

Omgeving veranderen activiteit genen

Nature kan nature veranderen. Omgevingsfactoren en leefstijl kunnen bepaalde genen aan of uitschakelen. En dit kan zelfs doorgegeven worden aan volgende generaties. Zo hebben onderzoekers van het New Yorkse Mount Sinai-ziekenhuis ontdekt dat genetische veranderingen als gevolg van traumatische gebeurtenis tijdens de holocaust kunnen worden overgebracht op hun nageslacht. Het aan en uitschakelen van genen is evolutionair functioneel. Op deze manier is het mogelijk om in de huidige generatie en in volgende generaties problemen te voorkomen. Hoe epigenetica ons gedrag kan verandert kun je zien in onderstaand filmpje of je kunt meer lezen over epigenetica in mijn bericht ‘Hoe de hongerwinter van 44′ mijn genen beinvloedt.’

Misschien ligt in dit verhaal van nature/nurture ook deels het antwoord op de vraag waarom Papoea’s een andere vorm van civilisatie hebben dan wij.

Guusje Hoek

Voor de nieuwste inzichten over nature vs nurture, bekijk dan de volgende boeken:

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Anneke Mensink schreef:

  Ha Guusje,

  Goed artikel!
  Ik heb het gedeeld met kunstenaars op Facebook die ook mee gaan doen met het beeldend project Identitijd (Identiteit versus Tijd)

  groet,
  Je ‘buurvrouw’

 2. marvin schreef:

  evolutie is als eindhalte….!!! is dat we als onderdeel( is proces in algemene evolutie) .de plank in vorm van automatisme… de plank in hedendaagse tijd als proces blijven mislaan….!!! is evolutie als onderdeel in evolutie van botsing entiteitcyclus…!!! maar logica is niet verantwoord op het gebied van het ruimtelijkinzicht.!!!!alleen de zoektoch (houdt ons) bezig…is altijd een eewig ontwikkeld proces tot dat eindknal ons rest…!en weer opmieuw misverstand in het process begint.!!! herhaling herhaling herhaling want logica is niet visueel verantwoord blijkt elke dag wel weer.slechts enkele met besef om de boel in vorm van entiteit is process……geen boek voor nodig alleen logica ….het antwoord op elke vraag op het gebied van wie ben ik.! zit in je meer niet…je verwacht het tegelijk van de ander gek genoeg…!!!zien we alleen het fysieke aspect anders. en verwarren we dat enigszins door verschil in ruimtelijk inzicht..visueel inzicht is als ramgeheugen afgestemde herkende opgeslagen patronen…in categorieen zoals ramgeheugen onthouden en wegzetten om aftestemmen ….en door verschil in ramgeheugen in ervaring herkennen… alleen gecompliceert beseffen te herkennen…!te weinig om het te beseffen in het algemeen de mens te blijven herkennen is al enigszins herspoelt is . en kortzichtig voor de ander nog te onthouden. lastig deze kwestie om te herkennen bijvoorbaat kortzichtig voor de een dus en de ander mogelijkheid niet om het ooit te herkennen.! hoeverder de zoektocht distantcieert ons bij voorbaat van de ander ..afz:marvin weijers

 3. Bekir Cebeci schreef:

  Erasmus zegt. : “Men wordt niet geboren tot de mens, men wordt gevormd de mens”. Volgens deze moet men na de geboorte zijn of haar persoonlijkheid ontwikkelen. Maar volgens het theorie is de genen bepalın van alles. Klopt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.