Hoe muteert het coronavirus?

Alle virussen muteren, dus ook het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Wereldwijd zijn verschillende varianten van het coronavirus aanwezig. Volgens Chinese onderzoekers zijn sommige varianten gevaarlijker dan andere, waardoor het sterftecijfer per gebied verschilt. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken volgens de evolutietheorie.

De afgelopen weken staat de wereld op zn kop door het coronavirus en zitten we in een Lockdown. Ik geef de kinderen thuis les, zie mn vrienden nauwelijks en houd 1,5 meter afstand in de supermarkt. Vooral ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zijn een doelwit. Maar hoe muteert het virus? Kan het gevaarlijker worden? Sommige onderzoekers maken zich zorgen dat de ziekteverwekker zo muteert, dat het zich nog efficiënter verspreidt of het risico op ziekte bij jonge mensen vergroot.

Verschillende varianten Coronavirus

In het begin van de uitbraak van het coronavirus in China vonden microbiologen in februari 2020 twee verschillende stammen van het virus in patiënten ; Het A type en B type. Het A-type is de oorspronkelijke versie van het virus dat het meeste lijkt op het virus dat gevonden is in vleermuizen en schubdieren. Dat A-type muteerde in het B-type, dat aggressiver is en uiteindelijk veel vaker (70%) voorkwam bij patiënten in het begin van de uitbraak. Ondanks alle maatregelen in China heeft het virus zich verder verspreid.

De variant B uit China produceerde vervolgens weer een nieuwe type, type C , die vooral teruggevonden wordt in delen van Europa, Singapore, Hongkong, Taiwan en Brazilië. De wereld kende tot dan toe drie clusters die wetenschappers in virusgenomen tot begin maart verzameld hadden. We zijn nu weer een paar weken verder. Het virus heeft zich volgens Chinese onderzoekers inmiddels verder gemuteerd in nog meer verschillende varianten.

Drie types SARS-CoV-2

De ene coronavirus variant is gevaarlijker dan de andere

Professor Li Lanjua ,een van de beste wetenschappers van China analyseerde virale corona stammen die werden geïsoleerd van 11 willekeurig gekozen Covid-19-patiënten uit Hangzhou en testte vervolgens hoe efficiënt ze cellen konden infecteren en doden. Li en haar onderzoekers vonden veel mutaties die niet eerder waren gemeld. Deze mutaties omvatten veranderingen die zo zeldzaam zijn dat wetenschappers nooit hadden gedacht dat ze zouden kunnen optreden. Het bleek dat het vermogen van het nieuwe Coronavirus om te muteren enorm wordt onderschat en dat verschillende stammen verschillende gevolgen van de ziekte in verschillende delen van de wereld kunnen verklaren.

Italië en New York hebben een agressiever type coronavirus

” Het Coronavirus is gemuteerd om in Europa veel dodelijker te worden dan de mildere soort die zijn weg vond naar de westkust van de VS”, beweert Li. Volgens haar genereren de meest agressieve Sars-CoV-2-stammen zelfs 270 keer zoveel virale belasting als het minst krachtige type.
Uit een afzonderlijke studie bleek dat New York-stammen uit Europa waren geïmporteerd. Het sterftecijfer in New York was vergelijkbaar met dat in veel Europese landen, zo niet erger. De infectie- en sterftecijfers van de pandemie verschillen van land tot land. Sommige onderzoekers vermoedden dat de variërende sterftecijfers voor een deel veroorzaakt konden worden door mutaties, maar ze hadden nog geen direct bewijs. Het probleem was nog ingewikkelder omdat de overlevingskansen van veel factoren afhangen, zoals leeftijd, onderliggende gezondheidsproblemen of zelfs bloedgroep.

Het Coronavirus in New York

Geen zorgen

Zal de wereld nu vergaan door een uiterst gevaarlijke mutant zoals een film van Stephen King? Daar hoeven we niet bang voor te zijn volgens microbiologen van de Yale School of Public Health. Zij houden het virus met het project grubaughlab in de gaten door de genomen te analyseren van SARS-CoV-2, om meer te weten te komen over de verspreiding in Connecticut. Volgens hun muteren virussen voortdurend, maar mutaties maken ze vaak niet schadelijker. Bij het kopiëren van het genetische materiaal van het virus maakt de kopieermachine constant willekeurige foutjes. Als gevolg daarvan zien nieuwe virussen er genetisch net iets anders uit dan hun voorouders. De meeste mutaties van een virus zijn onschadelijk voor ons. Ze zijn zelfs schadelijk voor het virus zelf of hebben geen effect.

Evolutie houdt virus in balans

Daarnaast is het evolutionair gezien heel onvoordelig voor een virus om zn gastheer heel ziek te maken of te doden. Een dodelijk virus zal minder gevaarlijk worden door een evolutionaire wisselwerking tussen virulentie en transmissie. Als een virus zn gastheer heel ziek maakt is het van de ene kant voordelig want dat betekent dat hij zich goed voortplant in de gastheer. Veel nakomelingen dus en een hoge evolutionaire fitheid. Als de gastheer echter volledig wordt uitgeschakeld of heel ziek wordt door de virale reproductie, kan de hele strategie averechts werken: Door de ziekte kan een persoon overlijden of alleen maar in bed liggen waardoor hij niet meer in contact komt met andere mensen waar het virus naartoe kan springen. Dat is natuurlijk nadelig voor de overleving van het virus.

Afb. van  University of California (http://evolution.berkeley.edu).

 

Voorlopig muteert het virus verder. De toekomst zal het uitwijzen of het virus gevaarlijker wordt. In ieder geval ben ik blij dat de kinderen binnenkort weer naar school gaan. Als je wilt zien hoe het coronavirus muteert kijk dan op website van Nextrain. Zij volgen het virus wereldwijd op de voet. Laten we hopen op een vaccin en een goede gezondheid!

Voor meer info over Corona en/of andere virussen:

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    ik zelf ben van mening dat in de mutaties de oplossing zit het virus zal zzich uitendelijk kapot muteren waardoor covid zich zelf vernietigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *