Wat ben jij een neanderthaler!

Onze reis uit Afrika

Het is bekend dat we seksueel contact hadden met neanderthalers. Hoe kwam dat? Laat de neanderthaler in je los en ontdek hoeveel % genetisch jij er eentje bent!

Ik ben ongeveer 1,8% neanderthaler. Jij ook, tenzij je Afrikaan bent. Onze verre voorouders hadden tijdens hun reis uit Afrika namelijk seksueel contact met andere mensachtige soorten. Wetenschappers hebben ontdekt dat de moderne mens tussen de 1,5 en 2,1% van hun DNA deelt met de neanderthalers en tussen de 3 en 6% met de denisovamens. Dat is een andere mensachtige soort.

Verschillende mensachtigen leefden tegelijkertijd

De Homo erectus leefde 1,9 miljoen tot 400.000 jaar geleden in Afrika en is waarschijnlijk de eerste mensensoort die Afrika verliet en naar Azië migreerde. Vanuit Homo erectus ontstond Homo heidelbergensis in Afrika die zijn voorganger verdrong. Hij leefde tussen 500.000 tot 200.000 jaar geleden en verspreidde zich over Afrika en Eurazië. Hij wordt gezien als onze voorouder en ontwikkelde zich tot de Homo Sapiens in Afrika, tot de Neanderthaler in Europa en tot de denisovamens in Azië.

File:Homo-Stammbaum, Version Stringer.jpg(Wikepedia)

Schema van de Evolutie van de mens. 

Wij (de moderne mens, Homo sapiens) waren dus ontstaan en we verspreidden ons vanuit Afrika. We migreerden 60.000 tot 50.000 jaar geleden naar het midden-oosten.

Ontmoeting en seks met andere mensachtigen

In het midden-oosten kwamen we voor het eerst de neanderthalers tegen. We hadden seks met elkaar en kregen kinderen. “We weten niet of die gemeenschap één keer plaatsvond, waarbij een groep neanderthalers één keer gemixt werd met moderne mensen, of dat groepen naast elkaar leefden en over langere periodes gemeenschap hebben gehad,” zegt Montgomery Slatkin, een Berkeley-afgestuurde die aan de paper heeft meegewerkt. Wel namen onze voorouders enkele technieken van ze over. We verspreidden ons verder over de aardbol en ontmoetten de denisovamens in Oost-Azië waar we ons ook mee vermengden. Ook de neanderthalers en de denisovamens hadden onderling seks met elkaar. Uiteindelijk verdrongen wij door expansie de neanderthalers en de denisovamens .

DNA van andere soorten

Uit DNA onderzoek is gebleken dat mensen uit Melanesië en de Aboriginals het meeste DNA bevatten van de denisovamens (4-6%). Afrikanen bevatten geen DNA van andere soorten en de rest van de mensheid heeft gemiddeld tussen de 1,5 en 2,1% neanderthaler genen in zich. 

Mijn recensie over het boek ‘Overlevers’:

Een interessant boek over de geschiedenis van de mens is het boek ‘overlevers’.  Ik heb daar ooit een recensie over geschreven voor het tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek:

Ontstond de moderne mens in Afrika en hoe verspreidden we ons daarna over de wereld? Het boek ‘Overlevers’ leidt ons langs de woelige wereld dat paleoantropologie heet.

De herkomst van de mens is alles behalve een uitgemaakte zaak. Ontstond onze soort in Afrika of op verschillende plekken in de wereld? En waardoor stierven de neanderthalers uit? Fossielen en archeologische vondsten over de hele wereld geven aanwijzingen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van ons brein, ons gedrag en voorbije culturen. Inmiddels is veel bekend over de verschillen in leefwijze en lichaamsbouw tussen oermensen en de moderne mens, waardoor af te leiden is waarom wij de ‘overlevers’ van al die mensensoorten zijn.

De Britse antropoloog Chris Stringer schept duidelijkheid in de vele technieken die inzicht in ons verleden gaven, zoals dateringstechnieken, CT-scans en DNA-onderzoek. Continu leveren ze nieuwe inzichten in ons verleden op. Felle debatten ontstaan en verdwijnen doordat nieuwe resultaten of recent ontdekte fossielen bestaande theorieën overhoop gooien. Maar ook al hebben wetenschappers heel wat bijzondere ontdekkingen gedaan, onze herkomst blijft nog steeds een puzzel met vele gaten.

Chris Stringer

Stringer is geen onbekende in het paleo-wereldje. Hij is als hoogleraar verbonden aan het Natural History Museum in London en de belangrijkste expert in Groot-Brittannië op het gebied van de oorsprong van de moderne mens. Zelf is hij voorstander van de out-of-Africa-hypothese, die stelt dat onze soort in Afrika ontstond en van daaruit de wereld bevolkte. In het laatste hoofdstuk van Overlevers geeft Stringer zijn antwoord prijs op de prangend vraag of de mens tijdens zijn omzwervingen andere soorten mensen tegenkwam. Jazeker, meent Stringer, die ervan overtuigd is dat wij ooit paarden met de neanderthalers en de denisovamens.

Ondanks het boeiende onderwerp is Stringers betoog niet altijd even gemakkelijk te volgen. Vooral in het begin strooit de auteur rijkelijk met details en lijkt hij de lezer uit het oog te verliezen. Toch blijft het boek als geheel boeien en leest het boek, vooral in de latere hoofdstukken, zelfs als een spannende roman. Het resultaat is een reis langs alle belangrijke ontdekkingen, onderzoeken en theorieën die leidden tot de huidige geschiedenisboekje van onze soort.

Guusje Hoek

Voor de nieuwste inzichten in de evolutie van de mens lees dan mijn recensie ‘Hoe we mensen werden‘ of koop het hier:

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *