Menselijke evolutie van nu en de toekomst

Afbeeldingsresultaat voor evolutie mens toekomst

Wat voor invloed had de evolutie op mij en mijn voorouders? En wat zijn de veranderingen in de toekomst? Biologen vinden antwoorden voor huidige mutaties in menselijk DNA en grote veranderingen zullen niet meer plaatsvinden.

Ik rook af en toe wel eens een sigaret of 2 of 3 of 4,5…….Tegenwoordig is dat niet meer zo normaal vergeleken met vroeger. In de jaren 50 was het doodnormaal dat men een pakje per dag wegpafde. Als we in die trend waren doorgegaan had de evolutie ervoor gezorgd dat diegene die het meest verslaafd waren eerder dood zouden gaan en zich minder kunnen voortplanten. Bioloog Jonathan Pritchard van de universiteit Stanford zag een correlatie tussen mannen die volwassen werden in de jaren vijftig en vroeg overleden, en een nicotine receptor allel bij hun zonen, die het moeilijk maakt om te stoppen met roken. Omdat we tegenwoordig minder roken zal er geen selectiedruk bestaan die het allel weg evolueert, waardoor het allel in de populatie blijft bestaan. Hier zie je dus een voorbeeld van evolutie van nu, maar waarin evolueren we tegenwoordig nog meer?

Recente evolutie van de mens

De lichte ogen, haarkleur en huid in mijn familie en mijn voorouders zijn ook ‘recent’ ontstaan. Deze eigenschappen zijn de afgelopen 2000 jaar enorm toegenomen binnen de mensheid. Genen voor blond haar zorgen ook voor een lichtere huidskleur, wat als voordeel heeft dat het lichaam meer vitamine D aanmaakt in gebieden met weinig zonlicht. Ook werden we lactose tolerant, wat als voordeel heeft dat we melk kunnen verteren. Wel zo handig toen we gingen settelen en boeren werden. Maar ook worden we langer, krijgen we grotere hoofden, bredere heupen en worden we later ongesteld. Dit zijn voorbeelden van evolutie die Pritchard in het DNA van mensen kan zien. Maar hoe zal onze toekomst eruit zien?

Afbeeldingsresultaat voor melk drinken

Onze evolutie in de toekomst

Hoe we ons in de toekomst zullen evolueren is speculatief, maar als we in deze trend blijven doorgaan zoals we nu leven is het mogelijk dat we:

  1. Allemaal meer op elkaar gaan lijken door het mixen van onze culturen. We vliegen sneller naar de andere kant van de wereld en mensen uit verschillende culturen wonen bij elkaar. Multiculturalisme is de essentie van de moderne samenleving . Het is dus geen verrassing dat mensen groeien tot één alomtegenwoordige etnische groep.
  2. Een verzwakt immuunsysteem krijgen door betere medische voorzieningen. Medicijnen helpen ons om ziekteverwekkers tegen te gaan, waardoor ons lichaam minder hoeft te werken. Natuurlijke selectie op degene met het best aangepaste immuunsysteem zal verdwijnen. Waarom zou je lichaam behoefte hebben aan een krachtig immuunsysteem als alle ziekteverwekkers worden aangepakt met medicatie?
  3. Minder spieren krijgen. We hoeven niet meer te jagen op mammoets en in de toekomst zullen robots ons vuile werk doen. We zitten steeds vaker achter onze computers en bewegen minder. Waarom hebben we dan nog spieren nodig?
  4. Nog langer worden. We hebben genoeg voedsel en de mensheid is nog nooit zo lang geweest. Zolang we geen voedselschaarste hebben zal de mens blijven groeien. De Nederlandse man is daarbij gemiddeld de langste van de wereld.
  5. Ons kleine teentje verdwijnt. Als we lopen hebben we dat kleine ding helemaal niet nodig. Zoiets is al eerder gebeurt in de evolutie. Paarden hebben van oorsprong ook 5 tenen, maar 4 daarvan zijn verdwenen. De hoef van onze huidige paarden is feitelijk de vergrote nagel van de middelvinger.

Zoals je ziet zijn het allemaal kleine veranderingen die we krijgen. Echte grote evolutionaire veranderingen zullen volgens futurist en natuurkundige Michio Kaku niet meer ontstaan (zie filmpje hieronder) tenzij een groepje van ons naar Mars vliegt en daar geïsoleerd van de wereld zich aanpast aan de omstandigheden.

Guusje Hoek

Please follow and like us:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 10 oktober 2016

    […] Menselijke evolutie van nu en de toekomst […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *